« Home | Canazei på ski - day'n'night » | DBU melder hus forbi i Hutchinson-sagen » | Stefans Enigma M4 projekt » | Fatal Sundays » | Happy Mondays » | 007 møder 00M - og stener Elgaard » | Bytur med Cris » | The Diplomat » | Marathon test 1 » | Nytårsaften » 

lørdag, marts 25, 2006 

Diskens cyklus

Så er jeg klar med en lille billedserie fra udskiftningen/monteringen af ombytningsharddisken. Det er (som bekendt) altid maxx bugger at skulle skifte systemdisk med den obligatoriske komplette reinstall - specielt når man har "passet på" sit system og det kører fornuftigt.


Første billede viser den nye disk i en Zalman harddiskkøler. Zalman'en er nyindkøbt og erstatter den gamle Noise Control NoVibes ramme som jeg tidligere brugte - begge rammer ses i andet billede sammen med det udvalg af andre diske jeg havde gravet frem til lejligheden.

Jeg skumlede lidt over, at min systemdisk nu var stået af to gange hvert med et års mellemrum... og kom til at tænke på varme og køling. Jeg har haft disken til at sidde i toppen/fronten af kabinettet og da PSU'en suger i bunden, så er der nok ikke den store luftudskiftning i toppen af kabinettet ved disken.
Desuden har disken i NoVibes rammen heller ikke nogen mulighed for at afgive bare lidt af sin varme til kabinettet (som en normal disk) da den fuldstændigt sidder i et gummiophæng. Jeg søgte lidt rundt på nettet og fandt andre der konstaterede, at diskene i hvert fald blev noget varmere i NoVibes rammen... og det betyder som bekendt kortere levetid.
Jeg har brugt Zalman's produkter til både CPU- og grafikkortkøler i nogle år og har været ekstremt tilfreds, så da jeg så en NoVibes kommentar efterfulgt af en anbefaling af Zalman's harddiskramme, så var jeg ikke i tvivl - jeg bestilte en med det samme. Som det kan ses fra billederne, så er det en passiv køler med aluminiumssider og 11 heat pipes som løber på tværs over toppen og derved giver et meget stort areal (faktisk hele 415 cm2) som ekstra køling.

Jeg købte den gamle NoVibes pga. de kendte resonanser der forekommer i kabinettet når disken søger/flytter hovederne. Zalman's udgave har naturligvis også gummiophæng om end løsningen ikke er helt så vild som NoVibes. På første billede kan monteringsdutterne ses skruet i på siden af disken og man skruer den så en i 5 1/4" bås som med NoVibes'en. Jeg har dog kun 5 1/4" båse i toppen af kabinettet, og så sidder disken ikke så fri og får måske ikke den optimale luftoverstrømning. Så i den medfølgende vejledning var der også en beskrivelse til hvordan man borer huller i bunden af sit kabinet og sætter monteringsdutterne i bunden af disken, så den står på dem i bunden - der følger endda hele to stickers med som man kan bruge til at bore efter!

Som det ses på tredje billede, så fik jeg da også boret forkert med de første fire huller - havde ikke lige luret at placeringen af monteringsdutterne er i tæt i midten, så det brede stykker faktisk bliver på tværs af disken. Men jeg fik da boret hullerne - naturligvis med bundkortet siddende i... ;o) Det endelige resultat kan ses på sidste billede, hvor der også kan skimtes de andre Zalman produkter mv.

Jeg har nu kørt med rammen/køleren i nogle uger og er meget tilfreds - den giver den samme resonansdæmpning som NoVibes rammen og jeg kan mærke heat pipes'ne er lune - specielt hvis man tager backup etc, så bliver de faktisk (overraskende) ret varme... så jeg ser frem til ikke at skulle igennem samme stunt for tredje år i træk næste vinter. :)

Man får næsten lyst til selv at prøve lidt lyddæmpning af disken :)

Ja, -og så er det jo ret billigt.

Og pas så på med boremaskinen! ;)

Send en kommentar